8 leggyakoribb téma

A zsíros ételek valóban csökkentik az étvágyat?

884
HOZZÁSZÓLÁS:

Eléggé elterjedt nézet, hogy a zsírok fogyasztása nagyobb fokú telítettségérzést okoz, „eltelít”, csökkenti az étvágyat.

Voltak olyan kísérletek is, melyek ezt igazolni látszottak. Állatkísérletekben a belekbe juttatott zsír csökkentette a gyomor ürülését és a táplálékfelvételt, és ezt egy bélrendszeri étvágycsökkenést okozó hormon, a kolecisztokinin hatásával meg is magyarázták.etvagycsokkentes-01

A zsír mégsem jó választás

Az újabb vizsgálatok szerint azonban feltételezhető, hogy a zsír kiemelt telítő hatása tévhitnek tartható.

Ugyanis más állatkísérletekkel bizonyítani lehetett, hogy nagy zsírtartalmú étrenden az állatok többször ettek és jobban elhíztak, mint alacsony zsír és magas szénhidráttartalmú diétán.

Emberek esetében is tapasztalható, hogy a nagy zsír- és szénhidráttartalmú nassolások egymást gerjesztve fokozzák a nassolások számát.

Embereken végzett vizsgálatokban következetesen kimutatták, hogy nagy zsírtartalmú ételek fogyasztása kevésbé okozott telítettségérzést és csökkentette a következő étkezésig az étvágyat, mint az alacsony zsírtartalmú, magasabb szénhidráttartalmú étkezés.

Úgy tűnik, hogy ebben a zsíros ételek nagyobb élvezeti értéke, energiasűrűsége játszik szerepet, mely már a szájban olyan kellemes stimulusokat vált ki, mely bőven ellensúlyozza a zsírok gyomorürülés-lassító hatását és újabb hasonló táplálkozásra, szintén zsíros ételek ismételt fogyasztására ingerel.

Ha hízni szeretne, egyen zsíros ételeket

Így tehát nem csoda, ha a zsírfogyasztásunk és az elhízottak zsírfogyasztása nagy: az összes energia több mint 40%-át zsírból fedezzük a kívánatos 30% helyett.

Ennek legnagyobb része zsíros húsokból, hentesárukból, húskészítményekből, zsíros tejtermékekből áll.

Egy vizsgálat szerint azok között, akik nagy zsírtartalmú étrendet fogyasztottak, sokszorosan több volt a jelentősen elhízottak (a 30-as BMI felettiek) aránya, mint a zsírban szegényebb étrenden levőknél, akik közt csak egy nagymértékben elhízott volt.

A nagy zsírtartalmú ételek, tehát nem a telítettségérzést, hanem a következő étkezést stimulálják, így ez egyenes utat jelentenek az elhízáshoz.

Különösen akkor, ha ehhez hozzátesszük, hogy az elhízás kialakulásában fontosabb a zsírfogyasztás, mint az összenergia-fogyasztás mennyisége.

884
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]