8 leggyakoribb téma

Amit tudni érdemes az éhség és a telítettségérzés idegrendszeri szabályozásáról

1012
HOZZÁSZÓLÁS:

A test sejtjeinek „üzemanyagra” van szükségük, hogy azt elégetve a feladatuk végrehajtásához szükséges energiát megtermelhessék. A testgyakorlás következtében az izomsejtek még több üzemanyagot égetnek el, hogy a mozgással járó megnövekedett energiafogyasztás energiaigényét biztosíthassák. A többletüzemanyagot az izomsejtek a testben zsírként vagy más formában raktározott energiahordozókból nyerik.agy-idegrendszer-01

Hogyan szabályozza az idegrendszer az éhségérzetet?

Az agyi idegsejtek glükózt (egyszerű szénhidrát) használnak elsődleges energiaforrásként. Enélkül működésképtelenek. Sajnos agyunk nem használ fel több glükózt, amikor tanulunk, vagy valamire erősen koncentrálunk, ezért nem lehet önmagában attól fogynunk, hogy az elménket élesítjük.

Az agy egyes részein (különösen az agytörzsben és a hipotalamuszban) található sejtek érzékenyek a glükóz szintjére. Amikor a glükózszint túl alacsonyra csökken, ezeknek az idegsejteknek az aktivitása zavart szenved. Ez jelez az agy többi részének, és éhséget kelt.

A gyomor fizikai kitágulása és az ételben lévő vegyületek egyaránt a gyomorfalban található receptorokat aktiválják. Ezek a receptorok jelzéseket küldenek az agyba, melyek az éhségérzetet kioltják. Az agytörzs éhségjelzései tudatos éhségérzetté változnak és élelemkereső viselkedésre ösztönöznek.

Az elhízásra való hajlam örökölhetőségét bizonyítja, hogy 1994-ben felfedezték az elhízás génjét. Ez a gén leptinnek nevezett fehérjét termel a zsírszövet sejtjeiben. A leptin jelzéseket visz az agyba arról, hogy milyen a zsírsejtek telítettsége.

Ha a zsírsejtek telítettek, akkor ez a jelzés elindít egy folyamatot, amely csökkenti az étvágyat és a zsírraktárak telítődését. Azt hitték a tudósok, hogy megvan a megoldás az elhízás kezelésére, csak leptint kell előállítani, beadni a kövér emberek vérébe, s azok lefogynak különösebb erőfeszítés nélkül.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, mert az elhízottaknál nem a leptin hiányáról van szó, hanem azon receptorok (felfogókészülékek) hibásak, melyekhez a leptin kötődik. Ezért hiába van a vérükben a vártnál több, felgyülemlett leptin, az étvágycsökkentő, zsírtárolást leállító parancs nem képződik az agyban. A hibás funkciójú receptorok helyreállítása még a jövő feladata.

1012
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]