8 leggyakoribb téma

Amit általában tudni érdemes az anorexiáról

992
HOZZÁSZÓLÁS:

Az anorexia nervosa elsősorban tizenéves lányokat és fiatal nőket érint, de minden tizedik beteg fiú vagy fiatalember. Ez az összetett pszichiátriai betegség abban nyilvánul meg, hogy a beteg szinte rögeszmésen irtózik az evéstől, aminek hátterében gyakran kisebbségi komplexus áll.

Az anorexiás beteg azáltal igyekszik felülkerekedni mindennapi életének nehézségein, hogy folyamatosan megfosztja magát az ételektől – s ez egészen az éhezésig fajulhat.

Az anorexia korai tünetei (beteges aggodalom a testsúly miatt, egyre fokozódó válogatósság, megszállott tornázás) gyakran mát azelőtt megjelennek, hogy a betegség felismerhető formát öltene.

Serdülőkorban különösen fontos a kiegyensúlyozott étrend

Az étrendnek sok fehérjét, gyümölcsöt, zöldséget és keményítőben gazdag élelmiszert (burgonyát, kenyeret), viszont kevés finomított keményítőt, cukrot és zsírt kell tartalmaznia – Nem jó, ha snackek helyettesítik a főétkezéseket.

Az anorexiások azt képzelik, hogy az a szép, aki nádszálvékony, saját maguk kapcsán pedig úgy képzelik, hogy túlsúlyosak, holott a valóságban gyakran kórosan alultápláltak. Ha esznek, hányással vagy hashajtókkal szabadulnak meg kisebbrendűségi komplexusuk képzelt okától.

Ahogy az anorexiás beteg egyre inkább a fogyókúra gondolatának rabja lesz, egyre kevesebb vitamint és ásványi anyagot vesz magához: A cinkhiány például különösen veszélyes, mert tovább rontja az étvágyat és az ízérzékelést, s végül kialakul az „éhezési spirál”.

A kezelés rendszerint gondos táplálásból és pszichoterápiából, illetve tanácsadásból áll, és a betegek többsége kórházi ápolásra szorul.

A kezelés terápiás jellegű

Az anorexiásokban újra ki kell alakítani az éhség csillapítására irányuló normális reakciót, amely az egészségesek számára magától értetődő. Ez kényes, de hasznos folyamat, mindamellett időigényes is, mivel a normális táplálkozás csak lassan áll vissza.

Gyakran megnehezíti a kezelést az anorexiás beteg ellenállása: ilyenkor másféle terápiás megközelítésre lehet szükség.

Bár az anorexiás betegnek elsősorban tápláló ételeket kell fogyasztania, minden ennivaló jobb a semminél.Lásd: Hamburgerből, chipsből, csokoládéból, fagylaltból ugyan nem lehet kiegyensúlyozott étrendet kialakítani, energiát azonban ezek is bőségesen szolgáltatnak.

992
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]