8 leggyakoribb téma

Hogyan szabályozza az éhségérzetet a szerotoninszint?

961
HOZZÁSZÓLÁS:

Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a jóllakottság, telítettségérzést, illetve éhségérzetet az agy szerotoninszintje szabályozza. Ha ez a szint valamilyen okból lecsökken, a telítettségérzés hiánya, éhségérzés lép fel, valamint hangulati zavarok, labilitás jelentkezik, mely szénhidrát fogyasztásával vagy egy cigaretta elszívásával viszonylag gyorsan megszüntethető.egeszseges-etel-ajanlas

A szénhidrátevés ugyanis helyreállítja a szerotoninszintet, ezáltal megszünteti a tüneteket. A dexfenfluramin felfedezése azért jelentős, mert szénhidrátevés, tehát energiafelvétel nélkül ugyanazt tudja: helyreállítja a .szerotoninszintet, megszünteti az éhséget, hangulati zavarokat.

Úgy hat, mintha szénhidrátot fogyasztottak volna. A gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó ún. nassok, mint a csokoládé, sütemények, fagylaltok azonban nemcsak szénhidrátot, hanem akár 40-50% zsírt is, így igen sok energiát tartalmaznak. Mindezek fogyasztását elkerülhetjük, ha gyógyszeres úton állítják helyre a szerotoninszintet.

Hogyan termelődik a szerotonin?

A történések mechanizmusa ma már jól ismert. Természetesen nem arról van szó, hogy az elfogyasztott szénhidrátokból percek alatt az agyban szerotonin lesz. A szerotonin prekurzora a triptofán, mely bizonyos állandó koncentrációban jelen van vérben.

A koncentráció egyensúlyban van másik öt nagy neutrális aminosav, a valin, a leucin, az izoleucin, fenil-analin, tirozin koncentrációjával.

Szénhidrátfogyasztás hatására inzulintermelődés, -elválasztás következik be, mely csökkenti a nagy aminosavak koncentrációját. így az egyensúly megbomlik és a triptofán át tud jutni a véragy gáton, a szerotonin előanyagaként, így a szerotoninszint gyorsan emelkedhet, normalizálódhat.

A fehérjefogyasztás esetén is történik inzulinszekréció, de az aminosavszint nem lesz alacsonyabb, mert az a bevitt fehérje révén emelkedik. Ezáltal az egyensúly fennmarad, változás nem következik be.

Van a kövéreknek egy jelentős csoportja, akik elhízása nassolásuk révén – mely napi mintegy 800 kcal pluszfelvételt jelent – alakul ki. Ezen elhízottak bizonyos állapotokban, élethelyzetekben még többet nassolnak.

961
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]