8 leggyakoribb téma

Miből is állnak a táplálékaink? – Tudja meg a választ most!

901
HOZZÁSZÓLÁS:

A táplálékok összetevőinek egy részét a szervezet felhasználja, pl. energia előállítására vagy testépítésre, vagy éppen a szervezetben állandóan zajló folyamatok szabályozására, valamint a szervezet védőrendszerének működtetéséhez – Ezeket az összetevőket nevezik tápanyagoknak.

Az előbbiek értelmében szokás csoportosítani a jelenleg mintegy 40-re becsült, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagot az alábbiak szerint:

  • energiaadók,
  • – építők,
  • és – szabályozók.

Az energiaadó tápanyagok közé tartoznak a zsírok, szénhidrátok és fehérjék, de a fehérjék az építő tápanyagok csoportjába is sorolhatók az ásványi sókkal együtt. A szabályozó és védő tápanyagokhoz tartoznak a vitaminok és egyes mikroelemek.

Ez a klasszikus felosztás ma már nem teljesen állja meg a helyét, ma inkább aszerint osztjuk két csoportba a tápanyagokat, hogy milyen mennyiségben szükségesek a szervezet számára!

A makrotápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) többgrammnyi, illetve a szénhidrát esetében több száz grammnyi mennyiségben szükségesek.

A mikrotápanyagok (ásványi sók, mikroelemek, vitaminok) szükséges mennyisége többnyire milligrammban vagy mikrogrammban fejezhető ki. Illetve egyes esetekben 1-2 g-os mennyiségben (nátrium, kálium).

Számos olyan táplálék-összetevő ismert, ami nem sorolható be a fenti csoportokba, mégis nélkülözhetetlenek a szervezet számára!

Ezek közé tartoznak az élelmi rostanyagok, amelyek csökkentik az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát is. Ugyanígy szükségesek azok a táplálék-alkotóelemek, amelyekről az utóbbi években derült ki fontos, egészségvédő szerepük, pl. kelbimbóban, káposztában, kelkáposztában az izotiocianátok, vagy a szójában, zabban, almában lévő fenolok – mindkét vegyület antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal jellemezhető.

A táplálkozástudomány fejlődésével egyébként is várható újabb összetevők élettani hatásának megismerése.

Ezeken kívül a táplálékokban vannak:

  • természetes íz- és aromaanyagok,
  • természetes színanyagok,
  • az élelmiszerekben pedig lehetnek adalékanyagok (mint állományjavítók, stabilizáló anyagok, ízesítők, színezőanyagok, tartósítószerek). Ezek az élelmiszerek minőségének javulását, eltarthatóságát, élvezeti értékét növelik.

Az adalékanyagok sokszorosan próbált és vizsgált, a felhasznált mennyiségekben biztonságos, azonban mesterségesen előállított vegyületek.

A táplálékok egyik legfontosabb alkotóeleme a víz – amit csaknem valamennyi élelmiszer tartalmaz kisebb-nagyobb mennyiségben!

901
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]