8 leggyakoribb téma

Miért jótékony a mozgás fogyókúra alatt?

966
HOZZÁSZÓLÁS:

Egyesek eltúlozzák, sokan pedig kétségbe vonják a mozgás által leadható „kalóriákat”. Utóbbiak főleg azt hangsúlyozzák, hogy amíg sok száz kilokalóriát lehet percek alatt étkezéssel felvecanstockphoto24635446nni, sok órát vagy fél napot kellene mozogni ugyanannyi leadásához. Ezek kétségtelenül tények, ezért előre bocsájtható, hogy diéta nélkül nehezen képzelhető el eredményes, csak mozgásból álló fogyókúra.

Milyen előnyei vannak a fizikai aktivitásnak a fogyókúrában?

Érdemes áttekinteni a következő kísérlet eredményeit: középkorú nőket három fogyókúrás csoportba osztottak. Az 1. csoport csak diétázott, fizikai aktivitásának változtatása nélkül, és 500 kcal-val csökkentette az energiafelvételét. A 11., a csak tréningező, nem diétázó csoport olyan mértékű fizikai aktivitást végzett, mellyel napi 500 kcal-t lehet leadni. A 111. csoport napi 250 kcal-ával csökkentette az energiafelvételét és napi 250 kcal mennyiségű tréninget végzett.

Mindhárom csoport energiadeficite tehát 500 kcal volt. Mind a három csoport fogyott, de a fogyás mértékében nem volt szignifikáns különbség. Ugyanakkor a tréninget alkalmazó 11. és 111. cso-portban szignifikánsan nagyobb volt a zsírtömegvesztés, mint a diétázó csoportban. A csak diétázó csoportban viszont a zsírmentes egyéb testszövet (izomszövet) vesztesége volt nagyobb, így egyenlítődött ki a fogyás a három csoportban.

A vizsgálat tehát igazolta a tréning kedvező hatását a testösszetételre, vagyis segítségével elsősorban zsírszövetből és nem az izomszövetből történik a fogyás, annak minden előnyével. Hogy ez milyen tartós eredmény, az már kérdésesebb, mert utánvizsgálat szerint, ha ezek az asszonyok tovább már nem diétáztak, csak tréninget végeztek, a testsúlyuk és a testzsírtömegük legtöbbjüknek visszatért eredeti értékére.

Mindenesetre, a csak diétával elérhető eredmények általában, miszerint csak 5%, de legjobb esetben is csak 20% tartja hosszú távon a lecsökkentett testsúlyt, mozgásprogramok beiktatásával tovább javíthatók.

Az elhízottak számára a három leginkább javasolt mozgásforma a gyaloglás, a futás és a kerékpározás. Az energialeadás a testsúlytól, a megtett távolságtól is függ, és kevésbé a séta, futás, illetve a kerékpározás sebességétől. Számítások szerint egy 70 kg-os embernél 120 kcal-t lehet leadni 1,75 km futással, 3,5 km-es sétával, illetve 5 km-es kerékpározással. A bruttó energiafelhasználásban tehát a futás előnyösebb a sétánál, utóbbi pedig a kerékpározásnál.

A mozgás kedvező hatásához tartozik, hogy vizsgálatok szerint hatása a mozgás utáni időre is kiterjed. Komoly fizikai terhelés után az alapanyagcsere még hosszú órákon át emelkedett marad, mégpedig akár 10-25%-kal is. Ez plusz energiák leadását jelentheti a fizikai terhelés alatt leadott energiákon kívül.

A tréninggel kapcsolatban sokan felvetik, hogy növeli az étvágyat, ezáltal nagyobb táplálékfelvételre ösztönöz, így amit nyertünk a réven, elveszíthetjük a vámon. Ezt a kérdést is több vizsgálat tisztázta, állat- és emberkísérletekben egyaránt.

A vizsgálatoknak az lett a konklúziója, hogy minimális mozgásszintig az étvágy inkább csökken, egy normális fízikai aktivitás mellett az étvágy ténylegesen nő, azonban, ha extrém mértékű fí-zikai terhelésnek tesszük ki magunkat, akkor az étvágy megint csökken.

Állatkísérletekben ez úgy volt mérhető, hogy napi maximum 5 órás fizikai terhelésük során a táplálékfelvételük, étvágyuk fokozatosan nőtt, 6-8 órás terhelésnél viszont már csökkent. Úgy néz ki tehát, hogy komolyabb terhelésnél nem kell számolnunk étvágyfokozó hatással.

966
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]